Extraljus till fordon

Funderar du på att skaffa extraljus till fordon men vet inte riktigt vilken typ av extraljus du behöver? Det är en djungel för den som ska köpa extraljus till bilen, utbudet av extraljus är väldigt stort och det kan vara svårt att veta vilken typ av extraljus som passar bäst till din bil eller syfte. Många som arbetar natt eller kör på natten, alternativt börjar väldigt tidigt på jobbet, har ett större behov av att skaffa extraljus till bilen. En del väljer att montera extraljus som en ramp ovanpå biltaket medan andra vill ha mera diskreta extraljus och köper en mindre LED-ramp och monterar i grillen på bilen.

Extraljus xenon & halogen

LED-tekniken har gått framåt med stora kliv de senaste åren och har blivit mycket mer ljusstarka än tidigare. Under det ljuva 90-talet introducerades de första xenon ljusen som på den tiden kunde åstadkomma dubbelt så mycket ljus om man jämför med de äldre ”halogen lamporna”. Det som är nackdelen med just xenon ljusen är att de är dyrare jämförelsevis med halogen lampan. De är också känsligare för vibrationer vilket kan betyda att de har lättare att gå sönder beroende på vilket underlag du kör på. Det blir mer och mer modernt att skaffa extraljus med LED istället och det har sina anledningar.

Extraljus med LED

LED lampor har ingen ”upptändningstid” som till exempel xenon har, utan tänds omgående på mindre än en sekund. De drar heller knappt någon ström och har en väldigt lång drifttid. LED belysning kan hålla i upp till 30000 timmar vilket är smått revolutionerande. Sämst hållbarhet har halogen lampor med en brinntid på cirka 400 timmar medan xenon lampor brinner i drygt 2500 timmar. Men det är väldigt stor skillnad på den som har längst brinntid kontra LED lamporna. LED ljus är också väldigt stöttåliga vilket är bra när dom ska sitta på en bil, samt i princip underhållsfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please enter the following code to submit your comment: vsx